Демократите в Камарата на представителите настояват за камери във федералните съдилища, докато се задават съдебните процеси срещу Тръмп и сесията на Върховния съд

...
Опитвате се да разчетете езика на тялото им.  Наблюдавате ги
Коментари Харесай

„Опитвате се да разчетете езика на тялото им.  Наблюдавате ги и реакциите им отблизо.  Това е изкуство.  Не наука“, Глен – припомни си Айви. „Когато сте в процес на съдебни заседатели, последното нещо, за което мислите, е нещо друго освен съдията и съдебните заседатели.“

Дори телевизионна камера би била игнорирана, твърди Айви.

Айви, член на Конгреса от Демократическата партия за първи мандат от Мериленд, прекара десетилетия като щатски и федерален прокурор, преди да спечели място в Камарата. Сега той е един от нарастващия брой демократи в Камарата на представителите, настояващи за подкрепа за нов закон или нови правила, позволяващи телевизионни камери във федералните съдилища на Съединените щати.

Решение от 2022 г., отменящо Роу срещу Уейд, и някои членове на Конгреса усещат възможност да прекратят забраната на федералното правителство за камери във федералните съдилища и Върховния съд на Съединените щати.

Имаше множество законодателни актове, официално въведени в Конгреса през последните години, за да позволят камери в почти 100-те федерални наказателни съдебни системи в цялата страна. Някои демократи сега засилват застъпничеството си за двупартиен законопроект, спонсориран през март от сенатора републиканец Чарлз Грасли от Айова и сенатора демократ Ейми Клобучар от Минесота. Законопроектът беше внесен преди да се знае, че Тръмп ще бъде обвинен във федералния наказателен съд.

Сенаторите подкрепиха предложението си по онова време, като казаха: „Съдебната власт има огромно влияние върху нашето ежедневие и живота на бъдещите поколения, но въпреки това малко американци някога имат шанса да видят отвътре правен процес."

Говорейки с CBS News, множество демократи от Камарата на представителите сега насърчават подкрепата за подобни предложения, цитирайки важността да се гарантира, че всеки процес срещу Тръмп се показва по телевизията, за да го гледат американците. Те използват твърденията на републиканците за „лов на вещици“ срещу Тръмп като част от своите аргументи.

Реп. Джеролд Надлър от Ню Йорк, най-добрият демократ в съдебната комисия на Камарата на представителите, каза пред CBS News: „Сигурен съм, че републиканците ще се опитат да останат, че този случай някак си е „поставена“ работа.  Че това е „железопътна работа ". Ако американската общественост може да види какво се случва, тя ще бъде много по-уверена в нашата съдебна система."

Айви каза, че камерите във федералните наказателни съдилища ще предотвратят възприемането на пристрастност в новинарското отразяване на Тръмп изпитания. „Мисля, че това е единственият противоотрова срещу острия театър, който ще получите в противен случай“, каза Айви, „Вече нямате много източници на новини, които да се разглеждат като независими, правилно или не.“

< p>В отделно усилие, коалиция от три дузини демократи в Камарата на представителите написа писмо до Съдебната конференция, която наблюдава процедурите на федералния съд, като иска по-тясна промяна на политиката, за да позволи телевизионни процедури на всеки федерален процес на Тръмп.

„Като се има предвид историческото естество на обвиненията, повдигнати в тези случаи, е трудно да си представим по-силно обстоятелство за телевизионно производство“, се казва в писмото. „Ако обществото трябва да приеме напълно резултата, ще бъде жизненоважно за него да стане свидетел възможно най-пряко как се провеждат съдебните процеси, силата на представените доказателства и достоверността на свидетелите.“

< p>Позовавайки се на нарастващия интерес към въпроса, Изследователската служба на Конгреса публикува меморандум, в който подробно описва опциите, които Конгресът да разгледа. В бележката, издадена през август и прегледана от CBS News, се казва, че федералната забрана за камери във федералните съдилища може да бъде отменена само чрез решение на Съдебната конференция на Съединените щати, която администрира федералната съдебна система, или чрез законодателство на Конгреса.

„Дебатите относно това дали да се разшири видеоизлъчването във федералните съдилища често претеглят интереса от предоставяне на публична информация относно производства срещу запазването на целостта на съдебния процес и надлежните процесуални права на страните“, се казва в бележката.

Достъпът до камерата би изисквал някои предпазни мерки в някои наказателни дела, признаха членовете на Конгреса. В интервю за CBS News по-рано тази година сенаторът от Демократическата партия Ричард Блументал от Кънектикът, бивш федерален прокурор, каза, че ще са необходими защити, за да се избегне излагането на жертви и свидетели на риск.

„Като дава право на преценка на съдията, се запазва способността да се предпазят някои свидетели, които може да не искат самоличността им да бъде млада“, каза Блументал. „Ако са млади или жертви на домашно насилие.“

Законодателите настояват за камери във Върховния съд, докато споровете започват

Някои членове на Конгреса също разширяват аргумента си, за да включат достъп до камера във Върховния съд, където делата също могат да имат драматично въздействие върху американския електорат.

CBS News се сдоби с копие от писмо „Уважаеми колега“, разпространено сред членовете на Камарата на представителите на САЩ тази седмица, търсещо подкрепа за законодателство, изискващо телевизионни камери във Върховния съд.

В писмото, което се разпространява от представителите на Демократическата партия Джери Конъли от Вирджиния, представителят Майк Куигли от Илинойс, представителят Ханк Джонсън от Джорджия и представителят Адам Шиф от Калифорния, се казва, че „липса на прозрачност създава усещане за секретност, недостойно за третия клон на нашето правителство."

"Това също така ограничава обществеността и медиите до едноизмерни и понякога изкривени възгледи за действията на съдиите, тъй като съдебните преписи не могат да предоставят обществеността и медиите с вербалните интонации, езика на тялото и други знаци, които могат да помогнат при тълкуването на смисъла и да осигурят яснота", продължава писмото.

Конъли каза на CBS News, че "Върховният съд не е някакъв мистичен, друидско свещеничество, което периодично благоволява да преразглежда конституционните въпроси и да предава своята мъдрост отгоре. Американската общественост има право да бъде свидетел на последващи и исторически производства, които се провеждат пред най-висшия съд.“

Коалиция от медийни организации се присъединиха към членовете на Конгреса в застъпничеството за достъп до камерата на Върховния съд. В ново писмо до главния съдия на Съединените щати Джон Робъртс медийните групи настояват съдът да продължи да предлага аудио емисии на аргументите, докато не бъде осигурен достъп до камерата.

„Освен предоставянето на видео на живо от процедурите, постоянното аудио на живо от производствата на Върховния съд е най-добрият начин да държим обществеността информирана и ангажирана по отношение на неговите операции“, се казва в писмото.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР